Vad ska du tänka på när du bokar billiga flyg?

När du ska ut och flyga, oavsett om det är i jobbet eller endast för nöje, kan priset ofta vara avgörande inför den slutliga bokningen. När du söker bland olika flygbolag kan priserna skilja sig mycket och det gäller som konsument att vara uppmärksam vad det är som skiljer mellan de olika bolagen utöver priset. Idag är flygbolagen mycket medvetna om att vi konsumenter är väldigt prismedvetna och de utnyttjar ofta detta med lockpriser. Hittar du en billig flygbiljett kan det vara smart att läsa på noga om villkoren för flygbiljetten innan du bokar så inga onödiga kostnader uppstår.

Billiga flyg har ofta någon nackdel som följer med på köpet, om denna nackdel påverkar dig eller inte beror såklart på vad din flygresa har för syfte och omkringliggande omständigheter. En vanlig följd av billiga flyg, speciellt vid längre flygningar, är att resan ofta består av flera del-flyg och lång restid. Den långa restiden kan bero på många mellanlandningar eller lång väntetid vid en mellanlandning. Har du otur kan en mellanlandning vara i flertalet timmar. Det är viktigt att du läser på noga om din flygbiljetts restider så du inte får någon obehaglig överraskning när du skall resa iväg.

Mellanlandningar

När du väljer en billig flygbiljett med någon extra mellanlandning är det inte bara restiden du bör vara uppmärksam på utan också var du mellanlandar. I vissa länder krävs visum för att mellanlanda och har man inte detta vid avfärd får man ej kliva ombord på planet. Inom EU ska detta ej vara något problem för dig som är svensk medborgare men i övriga världen bör du vara påläst på vilka visumregler som gäller innan du bokar din biljett. En annan aspekt kan vara att mellanlandningen innebär flygplatsbyte i större städer vilket kan innebära att resan blir betydligt mer obekväm.

Bagage

Billiga flygbiljetter har lågt pressade priser av olika anledningar beroende på vilket flygbolag det gäller men en vanligt förekommande aspekt att ta hänsyn till är bagageregler. Flygbiljetter som kostar väldig små summor har sällan generösa bagagevillkor. Det är vanligt att billiga biljetter inte inkluderar något incheckat bagage för sina resenärer samt strikt reglerade villkor för handbagage. I och med att bagage är tillval kan därmed själva biljetten vara mycket prisvärd. Är du intresserad av att köpa till en väska eller två tillkommer en extra kostnad för dig och detta är viktigt att ha i åtanke när totalkostnaden för biljetten summeras.

Incheckning

Är service en viktig aspekt för dig när du reser är möjligtvis billiga biljetter inte det bästa alternativet. Bolagen som säljer billiga biljetter till sina kunder gör allt de kan för att få ner sina kostnader och kunna pressa ner biljettpriset ytterligare till resenärerna. Detta kan innebära att flygbolaget drar ner på fysisk personal vid incheckningsdiskarna och dylikt. I och med bristen på personal vid incheckningen kan det ofta vara krav på att du som resenär själv skall checka in dig själv samt eventuella bagage via maskiner som finns i avgångsterminalen och sedan lämna väskorna på ett “drop off” – band.

Mat och bekvämlighet

Det är fullt möjligt att fynda billiga biljetter hos flygbolag som anses hålla en hög standard men det beror på vilket tidpunkt du reser och dess efterfrågan. Vanligtvis innebär dock billiga flygbiljetter även en mindre bekväm resa. Med mindre bekväm resa kan exempelvis menas att sätet kan vara hårt, mindre benutrymmen eller smala gångar. En annan aspekt är att du kan räkna med att det inte ingår något ätbart i din biljett om du inte betalar extra. Det kan kännas besvärligt att behöva köpa något att dricka eller liknande då det allt som oftast är betydligt mycket dyrare på ett flygplan än i vanlig butik.