Reseförsäkring eller inte för en billig flygresa?

Det är alltid spännande att hitta ett resmål och att därefter hitta en billig flygresa till resmålet. När du väl hittat flygresan fyller du i all nödvändig information hos resebyrån och när du nästan är färdig kommer det förmodligen att dyka upp en pop-up med frågan om du vill teckna en kompletterande reseförsäkring. Denna pop-up kan få många resenärer att tveka lite. Reseförsäkringen är ofta relativt dyr jämfört med resan, men skulle något hända kan ju en försäkring vara bra att ha. Så är denna reseförsäkring verkligen nödvändig och vad händer när man saknar försäkring och olyckan är framme?

En reseförsäkring täcker kostnader för sjuk- och tandvård utomlands. I en reseförsäkring ingår också skydd för om du skulle bli rånad, om du skulle förlora ditt bagage eller andra ägodelar. Reseförsäkringen täcker kostnader för evakuering, till exempel om oroligheter skulle utbryta på resmålet eller om en naturkatastrof skulle inträffa. Ofta ingår även ett avbeställningsskydd som ger dig pengarna tillbaka om du måste ställa in resan på grund av sjukdom eller om du missar flyget till följd av en olycka. En reseförsäkring kan också ge dig pengarna tillbaka om du skulle tvingas tillbringa större delen av resan inlagd på sjukhus.

Reseskydd i hemförsäkringen

Innan du bokar din resa bör du ta en titt på vad som ingår i din hemförsäkring. Hemförsäkring är ett måste för de som har en egen bostad. Bor du hemma hos dina föräldrar och saknar hemförsäkring bör du absolut teckna reseförsäkring i samband med resan. I en bra hemförsäkring ingår en del av det en reseförsäkring täcker. Allt ingår sällan, till exempel evakuering vid oroligheter. Vet du med dig att målet för din resa är oroligt bör du teckna reseförsäkring, eller kanske välja ett annat resmål. Avbeställningsskydd ingår heller inte alltid men det går att teckna separat i samband med bokningen.

Övrigt skydd

Betalar du en billig flygresa med konto- eller kreditkort, till exempel Visa eller Mastercard ingår det en liten reseförsäkring. Denna försäkring täcker till exempel vissa kostnader som uppstår vid en olycka och den ersätter också förlorat bagage. Via denna försäkring går det också att få ersättning om ditt flyg skulle bli försenat. Försäkringen täcker kostnader för måltider om ditt flyg är försenat några timmar och kostnader för hotellrum om du skulle tvingas övernatta till följd av flygförseningen. Kreditkortets försäkring täcker dock inte allt som vanligtvis täcks av en reseförsäkring och har du lyckats boka en billig resa kan det vara väl värt att köpa till reseförsäkring.

Resor inom EU

Är ditt resmål ett land inom EU bör du innan avresa kontakta Försäkringskassan och be att få ett EU-kort. Detta kort ger dig rätt att nyttja tandvård och sjukvård i alla EU-länder, EES-länder samt i Schweiz. Du betalar samma avgifter som medborgarna i landet du besöker. Vården som erbjuds är akutvård som inte kan vänta tills du kommit hem samt vård för kroniska sjukdomar som inte heller kan vänta. Har du någon kronisk sjukdom som ofta gör dig sjuk och om du oroas över att resan skall bli förstörd av en sjukhusvistelse kan en reseförsäkring ge dig pengarna tillbaka för resan om så skulle hända.

Reseförsäkring

Är ditt resmål utanför EU/EES och Schweiz bör du teckna reseförsäkring även om du betalat resan med kreditkort och har bra hemförsäkring. Skulle du bli sjuk kan notan för vistelse på sjukhus i till exempel USA bli mycket hög och det finns oftast ett tak för hur höga sjukvårdskostnader som försäkringen täcker. Är din resa längre än 45 dagar bör du också alltid teckna reseförsäkring eftersom skyddet i din hemförsäkring endast täcker de första 45 dagarna. EU-kortet gäller också för “kortare vistelse” och planerar du att stanna i ett EU-land en längre tid behöver du reseförsäkring. Har du dessutom lyckats boka en billig flygresa kan du kosta på dig reseförsäkring.