Populäraste och bästa lågprisflygbolagen

Lågprisflyget började som så mycket annat i USA, närmare bestämt i Texas, på 1970-talet då Southwest inledde sina budgetflygningar. Flera mini-flygplatser upprättades och olika typer av avgifter, som bokningsavgift, bagageavgift och liknande infördes. Konceptet vidareutvecklades och har senare kommit att infatta extra stolutrymme, val av sittplats, köp av mat och snacks på planet och så vidare. Ryanair var först i Europa med konceptet, då de på 1990-talet tog Southwests modell och kopierade den rakt av. I USA finns runt ett tiotal lågprisflygbolag och i Europa har det på senare tid tillkommit ett flertal. Störst är emellertid Ryanair, med EasyJet som största enskilda konkurrent bland lågprisflygbolagen.

I USA och Nordamerika är de vanligaste och största lågprisflygbolagen Southwest, JetBlue, Frontier Airlines och Spirit. Dessa flyger främst inom Nordamerika och till Karibien men JetBlue ska exempelvis börja med resor till Europa. I Europa är de största och mest populära lågprisflygbolagen EasyJet, Norwegian, Ryanair, WizzAir och Germanwings (Lufthansa). Upplevelsen varierar från bolag till bolag och för att sålla är det sunt att läsa omdömen från tidigare kunder. Detta går vi in på mer nedan i texten. I lågprisflygbolag som Ryanair är det vanligt med tilläggstjänster och avgifter, se upp med detta, även om det ofta i många fall ändå lönar sig med lågprisflyg.

Information om amerikanska lågprisbolag

Southwest Airlines grundades 1967 och är ett av världens första lågprisflygbolag. 2007 var de det flygbolag med flest passagerare i världen. De har dessutom den fjärde största flottan av kommersiella flygbolag. Bolagets lågprisstruktur har bland annat tjänat som modell för Ryanair. Southwests flotta består av flygplan från Boeing-familjen och de har fler Boeing 737 än något annat bolag i hela världen. JetBlue är ett annat amerikanskt lågprisbolag. Det grundades år 1999 och har sedan dess växt mycket snabbt. Flottan består av brasilianska Embraer och franska Airbus. JetBlue Airways är störst på rutter mellan nordöstra USA och Florida. Frontier Airlines är ett ultra-lågprisbolag som grundades 1994.

För- och nackdelar med amerikanska lågprisbolag

Southwest har hög tillgänglighet och flyger till många destinationer inom USA och Karibien. De har underhållning i form av spel, filmer och digitala tidningar med mera på flyg med längre sträckor. Det finns även wifi och live-tv. JetBlue flyger inom hela USA men är specialiserade på resor mellan USA:s östkust och Florida. JetBlue är det första flygbolaget i USA att erbjuda det de kallar “Fly-Fi”, det vill säga gratis wifi, live-tv och filmer på varje flyg. JetBlue kommer börja flyga till Europa i början av 2021, från New York och Boston till London. Frontier Airlines erbjuder inte motsvarande underhållning på sina flyg.

Information om europeiska lågprisbolag

Ryanair är ett irländskt flygbolag med huvudkontor i Dublin som grundades 1985 och är idag störst i Europa på lågprisflyg. Ryanair flyger 1 600 linjer till 31 olika länder i Europa och Nordafrika. EasyJet grundades 1995 och är den största konkurrenten till Ryanair. EasyJet är brittiskt och baserat på Luton Airport. I dagsläget flyger EasyJet 437 linjer inom Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Germanwings är ett tyskt lågprisflygbolag baserat i Köln, Tyskland. Germanwings grundades 1997 och är dotterbolag till Lufthansa. Det flyger från fem tyska flygplatser; Dortmund, Berlin, Köln/Bonn, Hamburg och Stuttgart. Flygplansflottan består av Airbus A319. Wizzair är ett mindre, nystartat ungerskt bolag. Fokus ligger på Central- och Sydosteuropa.

För- och nackdelar med olika europeiska lågprisbolag

Ryanair är billiga och snabba. Eftersom de är ett av de största bolagen har de hög tillgänglighet, i synnerhet för flyg till Storbritannien. Nackdelar kan vara att utrymmet kan upplevas som trångt och att det tillkommer många olika typer av avgifter. EasyJet flyger till destinationer över hela Europa och världen. De är billiga och omtyckta för sin höga kvalitet på service trots billiga priser. De är ett betrott bolag som uppskattas av sina kunder. Wizzair är ett relativt nytt bolag som flyger till flera destinationer inom Europa. Fördelen är främst priserna och det är ett bra val för flygningar inom Östeuropa. Germanwings är bäst på centraleuropeiska rutter.