Fördelar och nackdelar med billiga flyg

Idag är det vanligt att vara ute att flyga, både genom arbetet och på semestern. Flygbolagen har byggts ut och det finns många prisskillnader att välja mellan när det kommer till flygresor. Men vad är skillnaden mellan att flyga billigt och att betala lite extra för din biljett? Tillkommer det för- och nackdelar med de olika valen av flyg?

Det finns alltid saker som passagerare drar sig till. Det kan vara allt från prislappen till kvaliteten på servicen. Andra kanske inte bryr sig alls så länge planet är i tid. Men det finns många konsekvenser till valet av flyg bortom priset som kanske inte alltid är lätt att tänka på. Men i vissa fall kan vara avgörande i ditt beslut.

Priset på biljetten

Det första och mest uppenbara är skillnaden i priset. Detta ser många resenärer som något positivt med de billiga flygbiljetterna. Eftersom de är billiga blir det genast pengar över till hotell, restauranger och kanske ännu en flygbiljett. Det öppnar möjligheten till att kunna vara ute och flyga ännu mer. Att spara in på pengar är något som alla kan njuta av.

Billigt är gott och är det gratis kan man inte klaga, brukar det sägas. Men det kommer alltid konsekvenser till att det är billigare. Medan det är positivt för den som har betalat biljetten kan det få nackdelar i andra ändan av köpet. Mindre pengar på biljetten betyder mindre pengar till andra avdelningar, som exempelvis löner till personalen ombord.

Låga löner till personalen

För den som har varit lite uppmärksam i nyheterna eller kanske rent av har råkat ut för det själv, är flygstrejker tyvärr vanligt. Personalen till flygbolag har dåliga löner och går i strejk i protest om att få bättre villkor. Den är onekligen de flygbolag som är billiga som råkar regelbundet ut för de flesta strejker med sin personal.

Det är ägare och chefer som själva får välja vart alla förtjänster ska gå. Det går att argumentera att pengar prioriteras på annat håll än till löner och det inte är kundens minimala betalning som är felet. Pengar läggs bara på fel saker inom företaget. Men det är svårt att undgå kopplingen mellan budget företag och de många strejkerna.

Slippa den stora oron

En stor positiv sak med att välja ett billigt flyg är att en stor oro kan lätta från axlarna. Är biljetten billig behöver du inte oroa dig lika mycket om du skulle missa flyget. Förlorar du några hundra kronor istället för tusenlappar är det inte lika illa. Samma sak gällande en återbetalningsbar biljett. Det är inte lika viktigt att betala för att kunna lämna tillbaka biljetten.

Men oron kanske kan komma till andra saker istället. Det finns det goda ryktet om att pris är kopplat till kvalitet. Hur sätena är, maten ombord eller hur flyget är i tid kan vara kopplat till prislappen. Det kan föra med sig en oro för andra saker istället. Medan pris inte är en garanti för kvalitet kan det ge en försäkring för många.

Miljön kan få betala priset

Om biljetten är billig och fler därför har möjlighet att resa oftare, kan miljön råka illa ut. Att flyga för ofta är dåligt för miljön och en dyrare biljett kan locka eller tvinga folk att flyga mindre. Dock är det ingen garanti, vill folk flyga är det oftast villiga att betala. Men det kan vara kopplat med kvalitet mot kvantitet.

Sammanfattning

Det finns många för- och nackdelar när det kommer till att flyga billigt. På ena sidan ger det möjligheten för många att resa mer och bli av med oron att råka mista massor av pengar. Andra sidan säger att det ger personalen dåliga löner och att miljön råkar illa ut. I slutändan är det upp till dig och vad du prioriterar.