Att boka flygstol

Pratar du med resenärer hör du dem ibland säga att de bokade en flygstol. Detta är ett begrepp som kan betyda två olika saker. Den vanligaste betydelsen av att boka en flygstol är att endast boka själva flygresan och inte en hel paketresa med hotell, transfer och annat. Att endast boka flygresan och inte hotell och transfer är ofta billigare.

Begreppet, att boka en flygstol, kan också betyda att i samband med bokningen av en flygresa inte välja ett specifikt säte. Båda begreppen innebär dock att den som reser vill betala mindre för resan genom att själv boka hotell på plats, ordna med transfer och att resenären inte är så noga med var på flyget han eller hon sitter under resan.

Resa utan hotell

Bokar du din resa hos en fysisk resebyrå eller hos en bokningssajt erbjuds du ofta att samtidigt boka hotell och transfer. Transfer innebär att någon möter dig på flygplatsen och kör dig med en taxi eller minibuss från flyget till hotellet. Detta kan vara mycket smidigt men är du en van resenär finns det pengar att spara på att själv ordna detta.

Om du erbjuds att boka hotell och transfer av din resebyrå i Sverige innebär det att de på något sätt får betalt för besväret. Väljer du att istället själv boka hotell via en hotellbokningssajt kan du ofta hitta hotell till lägre pris, ibland samma hotell som din resebyrå erbjöd. Det går ibland att spara ytterligare pengar genom att boka hotell när du anlänt till resmålet.

Flyga utan plats

Reser du med lågprisflyg som till exempel Norwegian och bokar flyget själv kan du välja var på planet du vill sitta. Ett steg i bokningsprocessen är att välja sittplats. Detta är något flygbolaget tar betalt för och oavsett vilken plats du väljer kostar det pengar att boka en specifik sittplats. Detta är ett steg i bokningen du helt kan hoppa över.

Vare sig du väljer plats på flygplanet eller inte bokas din flygresa. Du kommer att tilldelas en plats. De flesta som bokar sittplats bokar en plats vid ett fönster eller en gång. Bokar du inte plats riskerar du att behöva sitta i mitten vilket kan vara obekvämt, särskilt om du ofta behöver gå på toaletten. För kortare resor spelare det dock inte så stor roll.

För- och nackdelar att resa utan hotell

Den främsta fördelen med att boka hotell är att du vet var du kommer att bo och du vet att det finns ett rum som väntar på dig när du anländer. Samma sak gäller transfer. Att någon möter dig på flygplatsen när du är trött efter resan och kör dig till ditt hotell är bekvämt och tryggt. Det kostar dock en del pengar.

Bokar du själv ditt hotell online kan du kanske få ett lyxigare hotell med ett ännu bättre läge till ett lägre pris. Alternativt kanske du kan göra ett riktigt fynd och får pengar över till annat kul under resan. Bokar du hotell på plats tar du en risk men du kan också göra riktiga fynd om du har turen på din sida.

Hur du får en bra sittplats utan att boka

Ska du resa långt, till exempel till Thailand kan det vara skönt att få en bra plats. Väljer du ändå att inte boka plats bör du se till att komma tidigt till flygplatsen. Är du bland de första som checkar in finns det nästan alltid bra platser lediga, allt du behöver göra är att be vänligt om att placeras vid fönster eller gång.

Sammanfattning

Det finns för och nackdelar med att endast boka flygstol. Har du ingen bokad plats riskerar du att sitta inklämd under flygresan. Bokar du hotell och transfer från Sverige vet du att det finns ett rum och en bil som väntar på dig. Bokar du rum själv kan du dock hitta ännu bättre rum till lägre pris och det finns alltid en plats på flyget.