Är det säkert att boka billiga resor på nätet?

Säkerheten är det viktigaste när det handlar om allting du gör på nätet, speciellt när det handlar om att köpa saker eller tjänster. Hur säkert är det då att köpa billiga flygresor på nätet? Det beror helt enkelt på vilket företag och flygbolag du väljer att använda dig av, samt vilken betalningsmetod du använder dig av. För det första är det alltid klokt att jämföra olika flygresor för att kunna hitta det bästa priset för just den resa du är ute efter, välj dock alltid ett flygbolag eller företag som du vet är legitimt. Vi nämner enbart säkra flygbolag på vår hemsida.

En stor skillnad när du handlar resor online jämfört med när du handlar annat online är att du inte har någon ångerrätt. När du köper saker eller tjänster på distans brukar du vanligtvis ha 14 dagars ångerrätt, men det finns undantag och resor är ett av dessa undantag. Det är därför viktigt att du kollar avtalen för just den resa du väljer att köpa för att se vad som gäller för ångerrätt och avbokning för just det bolaget. Om du köper resan via ett flygbolag är det alltid klokt att gå till flygbolagets sajt för att ta del av de fullständiga villkoren.

Betala resan med kreditkort

Många betalar sina resor med kreditkort och många gånger kan det vara en bra idé. Vissa kortföretag ger dig nämligen försäkring samt skydd ifall flygbolaget skulle gå i konkurs, både när det kommer till deras kreditkort och kontokort. Det bästa är att du kollar villkoren hos just din kortutgivare innan du betalar eller bokar din billiga resa, det finns många gånger olika tilläggstjänster du kan använda om du betalar resan med ditt kort. Tilläggstjänster kan röra sig om exempelvis reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vårt råd är att du alltid läser villkoren både hos resebolaget, flygbolaget och din kortutgivare för att undvika missförstånd.

Andra säkra betalningsmetoder på nätet

Du bör givetvis också enbart använda dig av betalningsmetoder som är säkra och där transaktionen sker krypterad. Vid andra betalningsmetoder än kort går du miste om de eventuella tilläggstjänsterna, vilket kan vara synd ifall de skulle behövas. Men självklart väljer du själv vilken betalningsmetod du vill använda dig av, det finns även möjlighet att betala din resa med till exempel banköverföring. Använd dig bara av etablerade betalningsmetoder som du vet är säkra när du ska betala på nätet, oavsett om det handlar om resor eller inte. När det handlar om pengar och transaktioner är det viktigt att alltid hålla sig säker.

Kontrollera extra avgifter

Innan du bokar en billig resa online bör du kontrollera vad som ingår i priset och om det kommer att tillkomma några extra avgifter som står gömda i något villkor. Vi hjälper dig med att hitta bolag som är seriösa och vi talar också om vad som brukar ingå i deras biljettpriser. Speciellt när det handlar om lågprisbolag är det oftast inte mycket som ingår, du brukar behöva betala extra för incheckat bagage, val av sittplats samt om du vill ha prioriterad ombordstigning. För att undvika oväntade överraskningar som kostar en massa extra pengar bör du alltid läsa igenom villkoren och reglerna som gäller.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis vill vi säga att det är säkert att boka billiga resor online, så länge du är försiktig och noggrann med att ta del av villkoren för avtalen. Det bästa alternativet är att betala din resa med någon typ av kreditkort, då det oftast ingår någon typ av reseförsäkring. Om det inte ingår brukar det kunna vara ett tillägg du kan välja när du köper en resa med kortet. Du bör alltid kontrollera att du bokar din resa på en legitim sajt och att flygbolaget du bokar är ett stabilt företag. Efter att du gjort de nödvändiga efterforskningarna är det fritt fram.