Är det bättre att betala flygresan med kreditkort?

Det flera sätt att boka flygbiljetter. Många använder sig av en fysisk resebyrå men väljer du istället att boka resan online hos en resebyrå eller direkt hos flygbolaget går det att spara pengar. Det är alltid billigare att boka resan online och oftast är en resebyrå online allra billigast. Oavsett hur du bokar din resa går det nästan alltid att betala den med kreditkort

När du bokar din resa online måste du fylla i personuppgifter, kontaktuppgifter, numret på ditt pass och du måste också fylla i önskad plats, måltid samt om du vill teckna olika försäkringar eller inte. När du fyllt i detta är det dags för betalning. Ofta går det att betala via internetbanken, det går alltid att betala med kreditkort. Betalning med kreditkort har för- och nackdelar.

För- och nackdelar med kreditkort

Att betala med kreditkort kan kännas olustigt. Det rapporteras nästan dagligen i media om kapade person- och kreditkortsuppgifter som kapas. Bokar du din resa hos en seriös resesajt är dock risken att någon skall kapa ditt kort mycket liten. Att betala något online med ett kreditkort innebär alltid en liten risk men det finns olika ganska enkla sätt att minimera denna risk.

En klar fördel med kreditkort är att hela betalningen inte behöver ske på en gång. Det går att dela upp betalningen. Detta betyder förstås att det kostar mer i ränta vilket gör din flygbiljett dyrare. Skulle du hitta en billig flygbiljett till ditt drömresmål och upptäcker att du inte har pengar till biljetten kan det vara värt att utnyttja kortets kredit för att köpa den.

Andra fördelar med kreditkort

Förutom att betalning med kreditkort är ett smidigt sätt att betala flygbiljetten finns det också andra fördelar. Om du betalar din flygbiljett med ett kreditkort från till exempel Mastercard eller Visa ingår det en reseförsäkring. Denna försäkring täcker bland annat kostnader för försenat bagage, något som inte alltid ingår i en hemförsäkring. Detta är dock inte det enda som ingår.

I kreditkortens försäkring ingår oftast ett avbeställningsskydd. Vill du ha avbeställningsskydd måste du betala extra för det om du betalar resan med annat sätt än kreditkort. Det ingår också en olycksfallsförsäkring som täcker kostnader för sjukhusvård och som ger en ersättning vid dödsfall och invaliditet. I vissa fall täcker även försäkringen självkostnaden för en hyrbilsförsäkring om olyckan skulle vara framme.

Skydda dig mot bedrägerier

Tycker du att fördelarna med kreditkortens försäkring är lockande men oroas över risken för bedrägerier finns det sätt att skydda dig. Hittar du en billig flygbiljett hos en bokningssajt kan du googla sajten. Är sidan ett bedrägeri har människor skrivit om detta. Vissa kreditkort har “Secure Pay” och betalning sker i samarbete med internetbanken, detta är ett garanterat säkert sätt att betala.

Kreditkort har ett inbyggt skydd mot bedrägerier men det kan vara lite krångligt att få tillbaka pengar från detta skydd. Är du orolig över bedrägerier kan du skaffa ett extra kreditkort som du endast använder för betalning online och bara ha tillräckligt med pengar för biljetten på kortet. På så sätt får du tillgång till försäkringen utan att behöva riskera dina pengar.

Få rabatt när du betalar med kreditkort

Många kreditkort har ett bonus- eller belöningssystem där du får poäng för allt du köper. Vissa kreditkort ger till exempel 0,5 % rabatt på alla köp. Detta är inte mycket men betalar du din flygresa med kreditkort kan resan bli 0,5 % billigare än om du betalar på annat sätt. Förutsättningen för detta är dock att du har pengar på kortet och inte behöver utnyttja kortkrediten.

Sammanfattning

Betalar du din flygresa med konto- eller kreditkort ingår en bra reseförsäkring. Hittar du en billig resa men saknar pengar på kontot kan du köpa resan och betala i efterhand med kreditkortet. Kreditkort har ofta belöningssystem som gör att du kan få en liten rabatt på det du köper, Det är på det stora hela bättre att betala flygresan med kreditkort men det finns även risker.